
Zo train je je kat!
In de vorige blog gingen we in op de vraag "Kun je een kat trainen?", waarbij duidelijk werd dat het antwoord volmondig ja is.
Maar hoe ga je te werk? In deze blog bespreek ik hoe je met je kat aan de slag kunt en hoe je hem/haar het beste kunt belonen.
Gedrag aanleren
Zoals je kunt lezen in de blog van vorige week kun je beter gewenst gedrag belonen, in plaats van ongewenst gedrag straffen. Maar hoe doe je dat dan?
Stel je voor, je kat springt steeds op het aanrecht terwijl jij dit niet wil. Dan kun je natuurlijk je kat eraf jagen, maar het is zeer de vraag of de kat daar echt van leert. De kans is groter dan hij zich voortaan snel uit de voeten maakt als hij jou ziet verschijnen bij het aanrecht, in plaats van echt te leren dat het aanrecht geen gewenste plaats is. In plaats daarvan kun je dus beter aanleren dat een andere, wel gewenste plek in huis, veel leuker is dan dat aanrecht!
Zet bijvoorbeeld een stoel, krabpaaltje of iets anders waar je kat wel op mag zitten ergens in de keuken. Vervolgens kun je steeds als je kat op het aanrecht springt, je kat naar die nieuwe plek lokken met een beloning. Welke beloning je kiest, hangt af van je kat, hierover meer aan het einde van deze blog. Wanneer je kat succesvol op de nieuwe plek is aangekomen, beloon je de kat direct. Zo gaat je kat deze plek associeren met met iets positiefs en is deze sneller geneigd naar die nieuwe plek te komen.
Van lokken naar verzoeken
Het voorgaande kun je een een tijdje herhalen, totdat de kat steeds makkelijker naar zijn plekje toekomt als je hem lokt. Zodra dit goed gaat, kun je een "commando" aan het gedrag koppelen. Dus bijvoorbeeld door steeds zodra de kat naar zijn plek toekomt het woord "plek" of "stoel" (of natuurlijk ieder ander woord wat je wil gebruiken) te zeggen. Ook hier gaat het om herhaling. Als je dit maar lang genoeg herhaalt, zal je kat uiteindelijk het woord gaan koppelen aan de actie "naar zijn plekje lopen" en dus ook aan de beloning. Na een tijdje kun je dus gaan proberen het commando te geven zonder te lokken; gaat dit goed, dan heeft je kat het commando succesvol aangeleerd. Uiteraard beloon je dit ook weer goed! Na verloop van tijd kun je de beloning afbouwen, maar vergeet niet af en toe eens te belonen, anders zal het gedrag uiteindelijk uitdoven.
Natuurlijk is het zo dat dit niet betekent dat je kat nooit meer op het aanrecht springt; het blijft een kat, die nieuwsgierig is naar zijn omgeving. Maar, je kunt hem er nu wel binnen een seconde weer vanaf hebben. Bovendien zal de kat uiteindelijk zijn eigen plek veel leuker vinden dan het aanrecht (daar werd hij immers steeds beloond), dus waarschijnlijk wordt de neiging om op het aanrecht te springen dan vanzelf kleiner. Zorg er dan uiteraard wel voor dat er niet allerlei eten open en bloot op het aanrecht ligt; dan maak je het wel erg moeilijk voor je kat om van het aanrecht af te blijven ;-).
Hoe beloon ik mijn kat?
Dan nog even over het belonen van je kat. De beloning is namelijk het belangrijkste tijdens het trainen; je kat moet de beloning namelijk wel echt leuk vinden, wil het er bepaald gedrag voor laten zien.
De simpelste beloning, die bij verreweg de meeste katten werkt, is eten. Dit kunnen gewone brokjes zijn, maar de kans is groot dat dat minder goed werkt, zeker bij katten die de hele dag eten hebben staan. Een lekker snoepje is dan mogelijk een betere optie. Wil je het een beetje gezond houden, probeer dan deze gedroogde vleessnacks eens.
Als je kat niet zo op eten gericht is, kun je ook belonen met een leuk speeltje (denk aan dit leuke catnip kussentje bijvoorbeeld), of zelfs door de kat te knuffelen/aaien. Dit laatste moet je wel enkel doen als je kat daar echt dol op is, anders heb je kans dat je het gedrag juist teniet doet.
Natuurlijk kun je je kat ook leuke trucjes aanleren door ze te trainen. Denk aan een high five, pootje geven of op een belletje drukken. Hoe je dat aanpakt? Dat lees je in de blog van volgende week! Daarin bespreken we een aantal leuke trucjes en hoe je deze je kat kunt aanleren.