Voedselverrijking voor katten

Voedselverrijking voor katten

In de blog van deze week neem ik jullie mee in de wondere wereld van voedselverrijking voor je kat. Want hoe kun je je kat actiever bezig laten zijn met eten, in plaats van hen gewoon een bakje voor te zetten? En wat zijn dan leuke voerspellen? Je leest er meer over in deze blog!

Voedselverrijking, wat is dat?
Met voedselverrijking bedoelen we dat katten moeten "werken" voor hun eten en dus meer actief bezig zijn, in plaats van dat ze simpelweg een bakje voer voor hun neus krijgen. Dat kan bijvoorbeeld zijn door middel van voerspellen of het verstoppen van voer.

Waarom is voedselverrijking belangrijk?
In het wild jagen katten op hun eten en zijn zij dus meerdere uren per dag actief bezig. Onze huiskatten hoeven dat niet te doen. Om verveling tegen te gaan kun je gebruik maken van voedselverrijking om je kat bezig te houden. Bovendien zijn katten zo langer bezig met hun eten, wat opschrokken van voer (en bijbehorende problemen) voorkomt. Daarnaast is het een mooie vorm van mentale stimulatie voor je kat! Tot slot; is je kat een moeilijke eter en ondervindt hij juist stress van moeten eten uit voerpuzzels etc (of weigert hij dan te eten), dan kun je de tips uit de blog ook toepassen met snacks. Zo daag je je kat toch mentaal uit, maar gebruik je hiervoor niet het gewone eten. Bovendien kunnen snacks net die extra motivatie bieden.

Wat kun je gebruiken?
Er zijn verschillende manieren om je kat te laten werken voor zijn eten.

 • Een makkelijke manier om je kat wat langer bezig te laten zijn met brokjes, is de brokjes door de kamer gooien of ze te verstoppen. Je kat kan er heerlijk achteraan jagen en de brokjes "vangen", of hij kan het hele huis door hun neus te volgen. Dit werkt dus wel vooral met brokjes (natvoer door je huis gooien geeft zo'n troep ;-) ).
 • Een zeer leuke manier om je kat uit te dagen, is middels voerspellen. Er bestaat een heel aantal voerspellen voor katten (& honden, welke soms ook prima voor katten werken), van verschillende moeilijkheidsgraden. In de voerspellen kun je brokjes of snacks verstoppen en soms zelfs natvoer/rauw voer. Je kat moet puzzelen om bij het voer te komen.

  Dit voerspelletje is ideaal voor de beginnend puzzelaar! 


  Deze is wat meer uitdagend, maar ideaal voor wat mentale stimulatie.


  En dan, de favoriet van onze Luna. Ook "gemiddeld uitdagend". Eigenlijk voor honden, maar ook enorm leuk voor katten. Een echte aanrader! Die vind je hier.
 • Een andere manier is een voerbal; hier stop je brokjes of snacks in en door ermee te rollen/gooien, komen er brokjes uit. Om het jachtinstinct van je kat verder aan te wakkeren, heb je zelfs "voermuizen". In deze muisjes kun je ook brokjes/snacks stoppen.

  De voermuisjes; super leuk voor je kat om op te jagen en actiever met eten bezig te zijn! Je vindt ze ook in de webshop.
 • Tot slot kun je natuurlijk ook heel veel zelf maken; ga bv aan de slag met lege wcrolletjes of cupcakevormpjes; je kunt er allerlei leuke dingen van maken!

Een andere vorm van voedselverrijking: prooidieren
Wat mij betreft mag je dit ook onder voedselverrijking scharen; het voeren van prooidieren. Let op, dit betreft uiteraard geen levende prooidieren, maar reeds gedode prooidieren (die je diepgevroren kunt kopen). Een leuk prooidiertje voor katten is een eendagskuiken. Dit is een "restproduct" vanuit onze eierindustrie (waar mannelijke kuikens niet bruikbaar zijn en worden gedood. Dit klinkt zielig, maar is dus gevolg van onze eigen eierindustrie. Door ze te gebruiken als diervoeding worden ze in ieder geval nog optimaal benut).
Met een eendagskuiken zijn katten ook wat langer bezig, wat het ook uitdagend maakt. Vaak spelen katten er ook even mee; het haalt immers hun jachtinstinct naar boven. 

Is dit een stapje te ver, kun je natuurlijk ook heel goed aan de slag met de tips hierboven. Maar wie het eens wil proberen; kijk eens bij dierenwinkels in de buurt of ze het verkopen; veel katten vinden het erg leuk & lekker (al moeten ze soms even wennen in het begin).

Samengevat
Voedselverrijking is belangrijk voor katten; het gaat verveling tegen en biedt mentale uitdaging. Bovendien kan het een gunstig effect hebben bij katten die hun eten opschrokken. En bovenal; veel katten vinden het leuk om te puzzelen, dus zelfs als tussendoortje met snacks, is dit al een leuke toevoeging voor je kat!


Voedselverrijking is 1 van vele dingen die je kunt gebruiken om je kat blij te maken. Wil jij meer leren over het gedrag van je kat en hoe je het leven van je kat zo aangenaam mogelijk kan maken? Schrijf je dan in voor de Happy Cats Bootcamp, van Felinova! Als je dat doet via mijn affiliate link, help je mij er ook een beetje mee <3 Meer info vind je hier!

 

Laat een reactie achter