
Rauwe voeding voor je kat?
Rauwe voeding voor katten wordt steeds populairder. In deze blog ga ik in op het waarom van rauwe voeding en vertel ik meer over verschillende manier van rauw voeren. Zo vertel ik meer over KVV, maar ook over het zelf samenstellen van vers vlees en over hoe je compleet voert.
Disclaimer: er zijn vele meningen over rauwe voeding. In deze blog ga ik uit van mijn visie; het staat uiteraard iedereen vrij een andere manier van voeren te verkiezen.
Obligate carnivoor
Een kat is een obligate carnivoor. Dit betekent dat zij vlees nodig hebben om aan hun nutritionele behoeften te voldoen (oftewel; om de vitaminen en mineralen die zij nodig hebben binnen te krijgen). Een belangrijke side note hierbij is wel dat dit dus niet betekent dat een kat absoluut geen koolhydraten/plantaardig materiaal kan verwerken. Ook een kat in het wild krijgt een kleine mate koolhydraat binnen.
Wel betekent het dat het dieet van een kat in het wild uit voornamelijk vlees bestaat en dat hun maag- en darmstelsel dus ook volledig gebouwd is op het verwerken van vlees. Veel huiskatten eten echter brokjes en/of blikvoer. Wanneer we echter kijken naar de ingrediënten, blijkt dat veel brokjes weinig vlees bevatten en heel veel koolhydraat. Daar komt nog bij, dat een wilde kat zijn vocht uit prooien haalt. Katten hebben daarom een slechte dorstprikkel en zijn tevens vrij ineffectieve drinkers (ze kunnen namelijk geen "kommetje" maken van hun tong). Dat betekent dat brokjes dus eigenlijk geen ideale voeding zijn.
Natvoer is wat dat betreft een veel betere keuze: dit bestaat uit veel vocht, dus dat probleem is daarmee opgelost. Ook hierbij geldt wel; sommig natvoer bevat aardig wat koolhydraat (hoewel vaak minder dan brok).
Meer weten over brokjes en natvoer? Neem dan eens een kijkje op Catmoneo. Dit is een van mijn favoriete sites over voeding, welke boordevol info staat!
Waarom rauwe voeding?
Er zitten verschillende voordelen aan het voeren van rauw vlees: om te beginnen staat het dichter bij het natuurlijke dieet van de kat; de voeding is minder bewerkt en bovendien is het koolhydraatgehalte automatisch nihil (tenzij je natuurlijk veel plantaardig materiaal bijvoert, of een KVV hebt waar wel koolhydraat in zit). Ook als er sprake is van allergieen, kan rauwe voeding een uitkomst bieden. Bovendien heeft rauw vlees een verzurende werking, wat de urine ph van katten lager houdt (en dit is weer gunstig ter voorkoming van sommige blaasproblemen). Tot slot heeft het vaak een gunstig effect op de ontlasting (minder stank en kleinere hoeveelheid). Dit wil overigens niet zeggen dat rauwe voeding de ideale voeding is voor elke kat. Er zijn ook katten die rauwe voeding niet goed verdragen; iedere kat is anders en men moet altijd zoeken naar de beste oplossing voor die specifieke kat.
Voor wie meer weer lezen over het "waarom" is deze (helaas Engelse) blog een aanrader!
Worden ze niet ziek?
Katten zijn over het algemeen heel goed bewapend tegen nare bacteriën, zoals Salmonella. In het wild eten ze immers ook rauw vlees. Dit betekent overigens niet dat ze helemaal niet ziek kunnen worden, maar het risico is niet zo groot. Wel is een goede hygiene uiteraard erg belangrijk, net als bij ons eigen vlees.
Compleetheid van het dieet
Bij brokjes hoef je niet na te denken over voedingsstoffen; de brokken moet voldoen aan de gestelde richtlijnen en bevatten dus alle vitaminen en mineralen die je kat nodig heeft. Voor compleet natvoer geldt hetzelfde, dus tenzij je een natvoer geeft wat specifiek "aanvullend voer" is, zit alles wat je kat nodig heeft erin. Met rauwe voeding is dit iets lastiger. Waar complete brok en natvoer aan FEDIAF richtlijnen moet voldoen, is dit bij rauwvoer veel minder sterk gereguleerd. Voor ik daar verder op inga, eerst even het onderscheid tussen KVV en zelf samenstellen:
Kant en Klaar Vers Vlees (KVV)
Dit is diepgevroren, gemalen vlees (veelal in worst vorm). In KVV zit een mix van vlees, orgaanvlees en bot (of een calciumsupplement). Er kunnen meerdere diersoorten in zitten, maar je hebt ook zogenaamde enkelvoudige mixen. Soms bevat een KVV een premix, waar een mix aan vitaminen en mineralen mee wordt bedoeld.
Zelf samenstellen
Ook kun je natuurlijk een eigen dieet samenstellen voor je kat. Hier zijn verschillende richtlijnen voor, waar BARF en PMR er twee van zijn. Deze gaan veelal uit van bepaalde verhouding spiervlees, orgaan en bot (bv 80% spiervlees, 10% orgaan (waarvan 5% lever) en 10% bot). Ook wordt er vaak geadviseerd diersoorten af te wisselen (zo'n 4-5 soorten per week-maand bv). Echter kun je ook zelf samenstellen volgens de voedingsbehoeften van je kat, zoals opgesteld door de National Research Council (NRC). In hun boek "Nutritient Requirements of Dogs and Cats" staan de specifieke nutritionele behoeften van katten. Onder andere FEDIAF baseert hier ook weer hun richtlijnen op.
Is compleet wel compleet?
Zoals gezegd is rauwe voeding wat minder sterk gereguleerd. Veel KVV's claimen bijvoorbeeld compleet te zijn, maar het is niet altijd duidelijk wat daarmee wordt bedoeld. Soms betekent dat "compleet volgens het BARF principe"; dat betekent dus in feite niets anders dan dat de BARF verhoudingen zijn gevolgd en er daarnaast verschillende diersoorten in zitten. Dit betekent dus niet dat er ook daadwerkelijk getest is op compleetheid. Wil je zeker zijn dat je compleet voert, zit je met een KVV die een premix bevat veiliger. Nadeel daarvan is weer dat sommige merken de ingredienten van hun premix niet prijsgeven, dus je weet nooit helemaal zeker wat erin zit (en de ene premix is de andere niet).
Met zelf samenstellen kun je wel controleren of je compleet voert. Zoals mogelijk al een beetje doorschemerde in het voorgaande, is het maar de vraag of BARF en PMR dieten echt compleet zijn. Sterker nog, er zijn heel wat aanwijzingen dat het helemaal niet compleet is; sommige voedingsstoffen vind je namelijk helemaal niet terug in vlees (denk aan vitamine E). Bovendien bevat elke diersoort (en zelfs verschillende stukken vlees binnen een diersoort) hele andere voedingsstoffen. Zo simpel als bepaalde verhoudingen voeren en diersoorten afwisselen is het dus niet. Kip, Konijn, Rund en Paard voeren levert een heel ander profiel op dan Lam, Geit, Hert en Eend.
Hier komt nog bij dat sommige voedingsstoffen wateroplosbaar zijn en bij overschot niet worden opgeslagen, maar uitgeplast. Als je op dag 1 iets voert wat hoog is in die voedingsstof en daarna een paar dagen andere vlees/diersoorten voert die er weinig van bevatten, mis je die voedingsstof dus al die andere dagen, omdat het niet wordt opgeslagen.
Oftewel; een dieet op basis van verhoudingen, is niet per definitie compleet (kijkende naar de NRC richtlijnen), ook niet bij afwisselen.
Meer lezen over waarom je de NRC zou willen volgen? Kijk dan hier.
Hoe voer je dan wel compleet?
Het simpelste is dus een KVV voeren die zijn ingredienten test en vitaminen en mineralen toevoegt waar nodig. Echter hebben wij in Nederland geen merk dat KVV maakt voor katten en is bestempeld als NRC/FEDIAF compleet. Wel kun je uiteraard altijd contact opnemen en vragen om analyses van de KVV, om zo te checken of het voldoet aan de voedingsbehoeften.
Met zelf samenstellen zul je aan de slag moeten met bepaalde calculators. Dit zijn handige programma's, waar je de ingrediënten van je dieet in kunt zetten, waarna dit wordt afgezet tegen de behoeften van je kat. Zo kun je precies zien waar er eventuele gaten zijn in het dieet, wat je dan kunt aanvullen met andere ingrediënten of met supplementen.
Een heel fijn startpunt hiervoor is de website Raw Fed and Nerdy (helaas wel in het Engels). Bijbehorende Facebookgroep is ook heel nuttig en ook in de wel Nederlandse groep Katten Weetjes zitten mensen die je hierbij kunnen helpen.
Gezien de lengte van de blog, sluit ik het hierbij af voor deze keer. Hopelijk geeft dit een inkijkje in de wereld van rauwe voeding. Volgende keer neem ik jullie mee in het dieet van mijn eigen katten (zelf samengesteld, volgens NRC richtlijnen) en ga ik in op vragen/verzoekjes van volgers. Is er iets waar jij benieuwd naar bent? Laat het me weten, dan neem ik het mee!