Rauw voeren volgens NRC-richtlijnen

Rauw voeren volgens NRC-richtlijnen

In de vorige blog zijn we al ingegaan op het voeren van rauw vlees aan je kat.
Dit keer neem ik jullie mee in de wereld van het voeren volgens NRC richtlijnen: waarom zou je zo doen en hoe pak je dat dan aan? Daarnaast ga ik in op de vraag: "is rauwvoer geschikt voor elke kat?".

NRC, wat is dat?
Nee, we bedoelen hier niet de krant, haha! NRC staat voor National Research Council; een non-profit organisatie die door middel van het verzamelen en beoordelen van onderzoeken de minimaal benodigde voedingsstoffen voor dieren bepalen. De richtlijnen van bv FEDIAF (waar bv de brokjes in de winkel aan moeten voldoen) baseren hun richtlijnen hier weer op.

Waarom voeren volgens NRC richtlijnen?
In de vorige blog stond al aangegeven dat de enige manier om te weten of je echt compleet voert, het doorrekenen van je ingrediënten (afgezet tegen behoeften) is.
Ratio diëten (bv 80% spiervlees, 10% bot, 10% orgaan) zijn eigenlijk te vaag. Ik legde toen ook al uit dat verschillende soorten vlees flink kunnen verschillen in de voedingsstoffen die ze bevatten. Dat illustreer ik graag met een voorbeeld:
Kijk bv eens naar het verschil tussen Vit A gehalte in kippenlever vs eendenlever. Die eerste bevat 3,3mg per 100g; de tweede 11,9mg per 100g. Dat is een flink verschil, zeker als je weet dat een gemiddelde kat van 4kg maar 0,06mg nodig heeft. Met kippenlever zou je dus na 1,8g al aan die hoeveelheid zitten, maar met eendenlever al na 0,5g. Als je uitgaat van 5% lever in een dieet, zit je al snel op zo'n 7.5-10gram lever per dag. Voor kippenlever misschien niet zo'n probleem (432% van aanbevolen hoeveelheid), maar met eendenlever zit je al op zo'n 1500% van de aanbevolen hoeveelheid. 

Wat ik hiermee wil aantonen, is dat je dus niet zomaar iedere soort vlees voor elkaar kunt ruilen. De verschillen in vlees zijn daarvoor gewoon te groot. De enige manier om dit te ondervangen, is het berekenen van de voedingsstoffen in het vlees. Hiervoor kun je prima een ratio dieet als eerste uitgangspunt nemen, maar wees niet bang om vervolgens van die ratio's af te wijken, om zo tot een goed recept te komen.

Hoe pak ik voeren volgens NRC richtlijnen aan?
Als je dan wil starten met het voeren volgens NRC richtlijnen, is dat nog best lastig. Gelukkig zijn hier een hoop handige hulpmiddelen voor! Beste startpunt is wat mij betreft de site Raw Fed and Nerdy. Zij bieden een super goede cursus met alle ins and outs omtrent zelf samenstellen en hebben bovendien een super handig spreadsheet, om alle berekeningen te doen. Rekenskills zijn niet nodig; het spreadsheet berekent alles voor je! Natuurlijk kun je ook zelf gaan een spreadsheet bouwen als je dat liever hebt; in dat geval kun je de voedingsbehoeften van je kat opzoeken en zelf aan de slag gaan. 
Vervolgens is het een kwestie van puzzelen. Zoals gezegd kun je hier best een ratio dieet voor nemen, wat je dan vervolgens aanpast naar een ideaal recept. Zo heb je in ieder geval een beginnetje.

Supplementen
Al snel zul je zien dat je niet aan alle behoeften kunt voldoen met enkel vlees. Vitamine E, Mangaan, Vitamine B1, Jodium en vaak ook Zink zijn "berucht". Waarschijnlijk is het nodig daar een supplement voor toe te voegen. En dat is helemaal niet erg! Supplementen worden ten onrechte weggezet als slechte chemische toevoegingen; wanneer je een supplement van goede kwaliteit geeft, is hier niets mis mee. Natuurlijk probeer je zoveel mogelijk te voldoen aan behoeften met whole foods, maar dit is niet met alles mogelijk. Dan kun je beter aan die behoeften voldoen met supplementen, ipv het maar niet te geven, met risico op tekorten.

Is rauw voer geschikt voor iedere kat?
Vaak wordt er gezegd dat rauwe voeding geschikt is voor iedere kat en dat ze, als ze last hebben, gewoon moeten wennen. Natuurlijk kan een dier altijd moeten wennen aan voeding, maar ik vind het te kort door de bocht om te zeggen dat rauw voor iedere kat werkt. Sommige katten zullen het beter doen op gekookte voeding of natvoer (of zelfs deels brokjes). Dat is geen schande; voer wat werkt voor jouw kat.

Rauw voer en Inflammatory Bowel Disease (IBD)
Ik kreeg de vraag iets meer te vertellen over rauw voer en IBD. Hierbij de kanttekening: ik ben geen dierenarts en geen nutritionist. Ik heb me verdiept in rauwe voeding, maar voor echte recepten voor een kat met IBD, zou ik altijd overleggen met een professional (of er zelf heel veel tijd in steken)!

Dat gezegd hebbende: rauwe voeding kan heel goed werken bij IBD. Katten met IBD hebben een chronisch ontstoken/geïrriteerde darm. Vaak wordt dit getriggerd door bepaald voedsel. Het voordeel van zelf samengestelde rauwe voeding, is dat je relatief eenvoudig kunt uitzoeken wat wel en niet werkt voor je kat. Dit kun je doen met een zogenaamd eliminatiedieet. Hierbij voer je enkele weken 1 bepaalde diersoort. Blijven de klachten weg, kun je steeds een diersoort toevoegen. Krijgt je kat last na toevoegen, dan weet je dat dat iets is waar je kat het minder goed op doet. Vaak zie je ook dat katten met IBD het niet zo goed doen op voeding met veel vet; helaas zit er in veel natvoer en zeker ook in veel KVV's redelijk wat vet. Met zelf samenstellen kun je dit al omlaag brengen, door voedingsmiddelen te kiezen die lager zijn in vet. 
Zelf samenstellen kan tevens ook met gekookte voeding, als je kat het daar beter op doet. Voordeel is dat je de ingrediënten dan zelf in de hand hebt, in tegenstelling tot commercieel voer.
Kortom, het kan een hele mooie uitkomst zijn en is dus zeker het onderzoeken waard. Wel moet hierbij uiteraard ook gelet worden op de NRC richtlijnen. Ten tijde van een eliminatiedieet lukt dit niet altijd, maar uiteindelijk is het uiteraard wel de bedoeling weer een complete voeding te geven.

Geïnteresseerd in rauwe voeding? Neem eens een kijkje op de Facebook groep Katten Weetjes. Daar kun je vragen stellen over oa voeren volgens NRC richtlijnen.

Laat een reactie achter