Is mijn kat te dik?

Is mijn kat te dik?

In deze blogpost gaan we in op een toch wel gevoelig onderwerp onder huisdiereigenaren: het gewicht van onze viervoeters. Obesitas is ook bij huisdieren een groot probleem en naar schatting is zo'n 30% van de katten in ons land te zwaarlijvig (hun gewicht zit minstens 20% boven hun ideaalgewicht). Nemen we ook overgewicht mee, komen we tot wel 50% van de katten. Letterlijk een groot probleem dus! Daarom vertellen we in deze blog meer over het gewicht van onze katten, hoe je weet of dit een gezond gewicht is en gaan we specifiek in op de grotere rassen.

Goed, overgewicht komt dus veel voor. Maar hoe weet je dan wat het ideale gewicht van je kat is? Je hoort heel vaak dingen als "een kat is meestal zo rond de 4kg" of, als iemand zegt dat haar kat maar 3kg weegt; "joh, dat is toch veel te weinig, mijn kat weegt wel 4,5kg hoor!". Dit soort uitspraken worden dus enkel gedaan op basis van gewicht. Dat is alleen niet de juiste manier. Niet gek ook, want kijk is naar de mens. Wij wegen ook niet allemaal hetzelfde. De een is langer, de ander weer kleiner. Voor de een zou 60kg te licht zijn, maar voor een ander weer te zwaar. Dit is bij katten net zo. Maar als we niet puur van gewicht kunnen uitgaan, waar kijken we dan naar?

Body Condition Score
Beter is het om te kijken naar de zogenaamde "Body Condition Score" (BCS). De BCS geeft de conditie van de kat weer op basis van uiterlijke kenmerken, maar ook op basis van wat je kunt voelen. Zijn de ribben bijvoorbeeld voelbaar of juist helemaal niet? Is er een taille zichtbaar?

Bron: Catmoneo.nl

Vanaf een BCS van 6 heeft jouw kat dus al licht overgewicht en moet er actie worden ondernomen om je kat te laten afvallen. 

Overgewicht is niet onschuldig

Hoe schattig sommige katten er ook uitzien als ze wat dikkig zijn; het is niet gezond! Er zijn allerlei ziektebeelden gelinkt aan overgewicht; denk aan diabetes, artrose, ademhalingsproblemen etc. 

Maar, waarom is mijn kat dan te dik?
De belangrijkste reden blijft simpelweg "teveel eten". Zeker gecastreerde katten hebben veel meer kans op overeten (en hun metabolisme vertraagd daarnaast ook nog) en krijgen daarmee dus gewoonweg teveel calorieën binnen. Wanneer er de hele dag brokjes staan voor je kat, is die kans groter; je hebt minder zicht op hoeveel er gegeten wordt en ook voor de kat is overeten eenvoudig. Stap 1 bij afvallen is dan ook: weet hoeveel je kat binnenkrijgt en zorg dat je dit langzaam gaat verminderen. 

Wat kan ik doen om mijn kat te laten afvallen?
Naast het afmeten van porties om calorieën te beperken, kun je ook kijken naar het soort voeding. Veel katten krijgen brokjes. Brokken zijn echter erg calorierijk, omdat ze heel weinig vocht bevatten. Een manier om je kat te laten afvallen is dan ook het geven van meer (compleet) natvoer, in plaats van brokjes. Natvoer is sowieso goed voor katten vanwege het vochtgehalte, maar het grote voordeel is ook dat het daardoor veel minder calorierijk is. Ze mogen daar qua volume dus veel meer van eten, wat ze een meer verzadigd gevoel geeft.

Daarnaast is lichaamsbeweging natuurlijk ook belangrijk, dus las wat extra speelsessies in op een dag, om je kat in beweging te houden :-).

"Maar het is nu eenmaal een groot ras"
Als Sibereneigenaar hoor ik dit ook regelmatig. Baasjes die zeggen dat het ras nu eenmaal groot is en dat de kat dus ook zwaarder is. Natuurlijk bestaan er grote rassen, dat ontken ik niet. Maar ook bij grote rassen komt overgewicht regelmatig voor. Blijven kijken naar de BCS is ook bij die rassen belangrijk. Neem bijvoorbeeld de Brits Korthaar; die staan tegenwoordig bekend als stevige, mollige katten. En natuurlijk, ze zijn ook wel wat breder gebouwd. Maar heel veel Britjes zijn gewoonweg te dik. Dit beeld van de Brit is echter gewoon geworden en overgewicht wordt daardoor niet meer herkend.
Ook bij de Siberen speelt dit overigens hoor; op tal van websites is te vinden dat een kater rustig 6-9kg kan wegen. En die uitschieters zijn er heus, maar voor veel katers is dit echt veel te zwaar. Sterker nog; uit een pilot onderzoek is gebleken dat het gemiddelde gewicht van Siberische katers, die een gezonde BCS hadden, slechts 5.3kg was!* Dat is dus wel even iets anders.
Nogmaals; natuurlijk zijn er uitzonderingen en zijn sommige katten gewoon echt een stuk groter en dus ook prima gezond met een hoger gewicht. Maar laat je niet foppen door het feit dat je een groot kattenras hebt gekocht. Ook daar is overgewicht aanwezig!

Concluderend is het dus belangrijk om op het gewicht en de BCS van je kat te letten. Overgewicht lijkt een onschuldig probleem, maar dat is het niet. Is de BCS van jouw kat te hoog? Ga dan echt met dat gewicht aan de slag; je kat zal je uiteindelijk dankbaar zijn :-).

 

*Kienzle E, Moik K. A pilot study of the body weight of pure-bred client-owned adult cats. Br J Nutr. 2011 Oct;106 Suppl 1:S113-5. doi: 10.1017/S0007114511001802. PMID: 22005404.

Laat een reactie achter