
Help, mijn kat krabt aan de bank!
Elke katteneigenaar zal het wel weten: katten houden van krabben. Maar waarom eigenlijk? En waarom dan uitgerekend aan jouw nieuwe bank? In deze blog ga in op het waarom van krabben en geef ik goede tips om krabben op ongewenste plekken tegen te gaan!
Waarom hebben katten zo'n grote behoefte om te krabben?
Krabben heeft voor katten meerdere functies:
- Ten eerste is het een manier van de nagels onderhouden. Door te krabben slijten de buitenste "hoesjes" van de nagels af, waardoor de onderliggende (scherpe) nagel tevoorschijn komt. Je kunt soms dus ook wel eens een stukje nagel vinden; dit is dan dus in werkelijkheid enkel het buitenste laagje geweest wat "op" was en eraf is gevallen door het krabben.
- Daarnaast is krabben heel belangrijk voor het afzetten van geur. Katten bakenen graag hun territorium af. Kliertjes tussen de voetzooltjes van de kat scheiden geurstoffen (feromonen) en zweet uit. Wanneer een kat dus ergens aan krabt, wordt deze geur tegen dat oppervlak afgezet.
- Katten krabben ook wel eens bij stress: het is een manier om de spanning weer te laten afvloeien.
Ik heb toch een krabpaal staan? Waarom krabt de kat dan aan mijn bank?
Tot grote frustratie van veel katteneigenaren gebeurt het heel vaak dat katten krabben aan dingen die daar niet voor bedoeld zijn. Dit is uiteraard voor eigenaren ongewenst gedrag en dus proberen ze het af te leren (vaak met de plantenspuit, terwijl dat niet de juiste methode is).
Laten we even teruggaan naar het "waarom krabt een kat". Als het enkel om het onderhouden van de nagels zou gaan, zou 1 krabpaal in huis wellicht volstaan. Maar laten we eens kijken naar puntje 2. Krabben is belangrijk om hun geur af te zetten en territorium af te bakenen. Je kunt je dan dus voorstellen dat 1 krabpaal ergens in een hoekje van de woonkamer niet genoeg is. Katten hebben meerdere krabplaatsen nodig, verspreid over het huis. Alleen dan worden ze voorzien van voldoende mogelijkheden om hun geur af te zetten.
Dus heb je maar 1 krabplaats in huis; kijk eens of je daar meerdere van kan maken. En dat hoeven dan heus niet allemaal grote krabpalen te zijn; een krabplankje is ook ok!
Welke krabmogelijkheden kun je je kat bieden?
Zoals gezegd; je hoeft echt niet allerlei grote krabpalen in je huis neer te zetten. Maar zorg er wel voor dat er voldoende plaatsen zijn waar ze kunnen krabben. Voor ik het over de verschillende opties ga hebben, is het eerst goed om het krabgedrag van je kat eens onder de loep te nemen. Stel, jouw kat krabt aan de bank. Staand op zijn achterpoten, lekker uitgestrekt tegen de achterleuning van de kat. Dat is een heel andere houding dan een kat die het liefst zijn nagels scherpt aan de deurmat. Katten hebben namelijk zo hun eigen voorkeuren. Het is belangrijk daar rekening mee te houden als je krabplaatsen aanschaft.
- Horizontaal vs Verticaal: in het net gegeven voorbeeld heb je dus een horizontale krabber (deurmat) en een verticale krabber (bank). Voor de bankkrabber, kan het dus prettiger zijn een paaltje naast de bank te zetten, of een krabmatje aan de bank te maken, dan om een krabplankje naast de bank op de grond te leggen.
- Materiaal: je hebt krabproducten van verschillende materialen. Zo heb je kartonnen krabplankjes, plankjes of paaltjes van sisal of zelfs krabstammetjes van echte boomtakken. Katten hebben zo hun eigen voorkeuren; als jouw kat dus niet krabt aan iets van sisal, kan het zomaar zijn dat je kat wel krabt aan karton. Probeer dus verschillende materialen uit.
Waar zet ik de krabmogelijkheden neer?
Je kat heeft zoals gezegd behoefte aan meerdere plekken om te krabben. Je kunt dus prima kijken naar plekken waar hij nu krabt. Is dat aan de bank, zet dan iets bij die bank. Krabt je kat aan het behang naast de deur? Hang daar dan een krabplankje op. Maar ook als je kat niet aan ongewenste materialen krabt, is het van belang je kat iets te geven om aan te krabben. Het liefst wil je in elke ruimte minstens 1 mogelijkheid. Maar zeker in grote ruimtes is meer opties natuurlijk altijd fijn.
Tot slot
Samenvattend; straf je kat dus niet als hij krabt aan ongewenste oppervlakken. Je kat vertoont immers natuurlijk gedrag; aan ons de taak om aan die krabbehoefte te voldoen :-)
Wil je een leuk krabplankje aanschaffen wat tevens ook leuk speelgoed is? We hebben 2 leuke krabplankjes in de webshop!
Opmerkingen

@Leonie
Haha, je hebt in ieder geval veel geprobeerd! Het “probleem” is nu denk ik dat de bank al “gemarkeerd” is. Dus dan gaan ze wrs steeds terug naar de bank. Als er een nieuwe bank komt, is het dan een kwestie van meteen heel consequent zijn en flink wat krabopties rondom de bank geven. Dus als ze krabben/aanstalten maken tot krabben, meteen op die krabplankjes/krabpaal zetten. Evt zou je in het begin wat plastic om de bank kunnen doen (vreselijk lelijk, maar het is tijdelijk); dan verkiezen ze sowieso de andere plekken boven de bank.
En als laatste is het ook nog een optie om iets aan de bank te maken, dus bv rondom de hoek een krabmatje maken, of aan een leuning. Dan geldt ook wel weer dat je ze daar steeds naartoe moet brengen als ze aan een ander deel krabben.
Maar het blijft een lastig iets hoor! Hoop dat het in de toekomst alsnog lukt om te voorkomen :-)

En wat nou als je zowel voldoende verticale krabplaatsen hebt (grote krabpaal, krabton) als horizontale krabplaatsen (2 krabplanken en een plankje in een speeltje), waarvan het grootste deel in de buurt van de bank staat… Maar ze nog steeds aan de bank krabben? 😂 Nu heb ik deze bank inmiddels opgegeven, maar in de toekomst hoop ik toch het ze nog op een of andere manier af te kunnen leren.