Kat spelen

De kat als jager

Eigenaren van katten die buiten komen, zullen hun kat misschien wel eens thuis hebben zien komen met een muis of een vogeltje. Eigenaren met binnenkatten zien hun kat misschien wel eens vol overgave een stukje karton of een plukje haar vangen. Beide dingen laten zien dat katten echte jagers zijn. In het wild is dit nodig om te overleven; zo vangen ze immers hun eten. Maar onze huistijgers hoeven natuurlijk niet meer hun eigen kostje bij elkaar te zoeken. Toch blijft dit jachtinstinct en die prooidrift aanwezig, ook in onze huiskatten.

Spelen om prooidrift te bevredigen
Als we weten dat onze huiskatten nog steeds de behoefte hebben om te jagen, is het ook logisch dat we iets moeten doen om die behoefte te bevredigen. Gelukkig is er een enorme hoeveelheid aan speelgoed voor katten te koop. Denk aan speelmuisjes, balletjes & speelhengels. Maar zeker voor die eerste twee geldt; zomaar een speeltje op de grond gooien en hopen dat de kat ermee gaat spelen, is niet voldoende. Vaak zijn katten er dan ook al snel op uitgekeken.

Spéél de prooi
Katten kunnen echt opgaan in het spel; ze zijn dan echt aan het jagen op een  "prooi". Het speelgoed moet daarvoor wel interessant genoeg zijn; een speelmuisje dat onbeweeglijk op de grond ligt, is dat niet echt. Als een kat buiten op een muis jaagt, zit deze hem of haar immers ook niet rustig op te wachten. De muis rent weg of verstopt zich en dát maakt het voor de kat interessant. Wanneer je speelt met je kat, willen we deze situatie dus zo goed mogelijk nadoen. Probeer het speeltje (het makkelijkst is aan een hengel) dus zo goed mogelijk te bewegen zoals een prooi zou doen. Beweeg het speeltje dus ook niet naar je kat toe, maar juist van je kat áf! En "verstop" je ook af en toe eens achter de bank, of in een mandje. Je zult zien dat je kat nu nog fanatieker wordt!

Dierlijk materiaal
Omdat katten nu eenmaal geprogrammeerd zijn om op dierlijke prooien te jagen, is het ook logisch dat speelgoed gemaakt van dierlijke materialen aantrekkelijker is voor een kat om mee te spelen. Speelgoed gemaakt van echte veren ruiken echt naar vogel, wat die prooidrift nog meer aanwakkert. Kijk dus ook niet gek op als je kat gaat grommen naar het speeltje of als hij/zij het speeltje gevangen heeft; dit is natuurlijk gedrag.

Benieuwd geworden naar natuurlijk speelgoed?
In de webshop vind je allerlei speelgoed, gemaakt van dierlijke materialen. Er is iets te vinden voor iedere kat. Jaagt jouw kat graag op de grond? Misschien is een speelmuisje voor aan de hengel dan een goede keuze! Is jouw kat gefascineerd door alle vogels buiten? Probeer dan eens een speeltje met vogelveren of dit leuke vogeltje voor aan de hengel. Heb je nog geen hengel? Ook die vind je in de shop!

Laat een reactie achter