High five aanleren kat

Clickertraining voor katten: de High Five!

In de blog van vorige week heb ik alles verteld over wat clickertraining is en hoe je nieuwe trucjes leren aanpakt. Deze week zal ik een heel precies stappenplannetje delen om je kat een super leuk trucje aan te leren: de High Five! Tip: heb je nog geen clicker? Je kunt eventueel ook een pen gebruiken en daarmee klikken.

For cats, successful training relies on rewarding the desired behavior and ignoring unwanted behavior - John Bradshaw.

Je kat leren zitten
Voor je met de high five begint, is het handig als je kat ook kan zitten op commando. Daarom deel ik eerst een kort stappenplan voor het laten zitten van je kat. Zitten is vrij gemakkelijk aan te leren met een snoepje en een clicker. Voor je begint met de clicker, moet je dus wel eerst zorgen dat de kat de associatie tussen clicker en beloning heeft geleerd (zie hiervoor ook de blog van vorige week).

Je kat leren zitten:

 1. Houd een snoepje boven het hoofd van je kat, op zo'n manier dat de kat omhoog moet kijken om het nog te kunnen zien. Doe dit niet te hoog, dan heb je kans dat je kat op zijn achterpoten gaat staan en je wil juist alle vier de pootjes op de grond. 
 2. Wacht tot de kat omhoog kijkt en moet gaan zitten om het te kunnen zien. Zodra je kat gaat zitten, klik je meteen met de clicker en beloon je.
 3. Herhaal stap 1 & 2 een aantal keer, totdat je kat steeds direct gaat zitten wanneer je het snoepje boven zijn hoofd houdt.
 4. Herhaal wederom de stappen hierboven, maar geef nu het commando "zit", terwijl je kat gaat zitten. Herhaal dit weer een paar keer.
 5. Houd niet langer het snoepje boven het hoofd van je kat, maar geef nu enkel het commando "zit". Gaat je kat zitten? Klik direct met de clicker en beloon. Lukt het nog niet? Herhaal stap 4 dan iets langer, tot stap 5 wel lukt.

Je kat heeft nu geleerd te zitten op commando!

De High Five

Een High Five aanleren is ietsje lastiger dan zitten, maar zeker met een kat die houdt van snoepjes, is het goed aan te leren.

Je kat leren een high five te geven:

 1. Houd een snoepje in je hand (met je hand gesloten). Houd deze hand op of vlak boven de grond, in de buurt van je kat. Zodra je kat interesse toont in die hand (ofwel door eraan te snuffelen, ofwel door met pootje tegen je hand te tikken), klik je met de clicker en beloon je. Herhaal dit een paar keer.
 2. Herhaal stap 1, maar wacht tot je kat je hand aanraakt met zijn pootje en klik & beloon. Deed hij dit al direct bij stap 1, kun je deze stap dus overslaan. Herhaal dit weer een paar keer.
 3. Houd je hand nu iets hoger, zodat je kat zijn pootje ook moet optillen. Klik en beloon weer zodra je kat met zijn pootje je hand raakt. Herhaal een aantal keer.
 4. Laat nu het snoepje weg en houd je hand open voor je kat (nog niet rechtop). Wacht weer tot hij met zijn pootje je hand raakt en klik en beloon weer direct. Herhaal weer een paar keer tot dit goed gaat.
 5. Houd je hand nu rechtop voor je kat (in high five positie dus). Klik en beloon weer zodra je kat je hand raakt met zijn pootje en herhaal dit een aantal keer.
 6. Als je kat nog geen "nette" high five geeft, kun je het nu wat uitbouwen. Dus bijvoorbeeld wachten met belonen tot je kat zijn pootje iets langer tegen je hand houdt of beter tegen je hand aanduwt. Zo kun je de high five verfijnen.
 7. Optioneel: eventueel kun je er ook een commando "high five" aan koppelen, door steeds als je kat de high five geeft "high five" te zeggen. Dit kan vooral handig zijn als je bijvoorbeeld later ook nog "pootje geven" wil aanleren, waar je echt het pootje even wil vasthouden. Zo is het onderscheid iets duidelijker voor je kat.

Klaar! Je kat heeft nu de high five geleerd!

Hopelijk geven deze stappenplannen wat houvast bij het starten met clickertraining. Ben jij met clickertraining bezig? Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat, dus laat vooral een reactie achter :-).

 

Opmerkingen

Simone Meijer

Super leuke en interessante blog! Wij heb e. Sieb dit ook geleerd en pakt het echt goed op! Merken wel dat Sieb telkens beloning moet blijven krijgen, anders heeft hij er geen zin meer in.

Laat een reactie achter