Clickertraining: leer je kat op een belletje slaan!

Dit is een onwijs leuk trucje. Is het nuttig? Niet per se. Maar het is wel een leuk trucje om je kat aan te leren. Het enige wat je nodig hebt, is een "hotelbelletje". Die vind je oa in de webshop. Let op: ik ga uit van clickertraining en dat je kat dus al bekend is met de clicker. Het is geen must, maar met clicker kun je je beloning veel beter timen; dat is best handig hierbij.

Het aanleren van het op een belletje slaan is eigenlijk vrij eenvoudig. Volg deze stappen:

  1. Je kat snapt natuurlijk niet wat hij met het belletje moet doen. Daarom click en beloon je in het begin voor iedere interactie met de bel. Snuffelt je kat eraan? Belonen. Beweegt hij ernaar toe? Beloon. Al kijkt hij er maar naar; beloon. Als je eerste stapje een paar keer goed gaat, kun je dit uitbouwen.
  2. Uiteindelijk wil je natuurlijk dat je kat een pootje richting de bel beweegt. Dit kun je stimuleren door niet meer te belonen voor de eerste interactie met de bel; omdat je kat wel beloning verwacht op basis van het eerder geleerde, gaat je kat waarschijnlijk meer proberen. Komt er ook maar enige beweging van het pootje richting de bel? Meteen belonen!
  3. Dit ga je verder uitbouwen. Steeds als een bepaalde stapje goed gaat, stop je met belonen en wacht je tot je kat verder in de juiste richting gaat, dus dichter naar het echte "knopje" op de bel. Net zolang, tot je kat daadwerkelijk belt. 

Dat is eigenlijk alles. Let wel; dit duurt soms best even. Het lijkt zo heel simpel en dat is het in essentie ook, maar je bent wel afhankelijk van wat je kat je geeft.  Natuurlijk kun je best het een en ander stimuleren. Beweeg bv het belletje heen en weer, houd hem op je hand, of verberg een snoepje onder de bel. Wie weet stimuleer je zo een pootbeweging richting de bel ;-). 

Vragen? Stuur gerust een DM op instagram! (@byneko_shop)

Opmerkingen

Simone Meijer

Na 2 middagen weet onze kat de bel goed te vinden. Hij wordt beloond met snoepjes door onze dochter. Nog suggesties voor verdere uitbouw?

Laat een reactie achter