Clickertraining: leer je kat de high five!

Op naar het volgende trucje: de high five! Een redelijk eenvoudig en vooral erg leuk trucje om je kat aan te leren. Want hoe leer je je kat die het beste aan? Let op: ik ga er hierbij vanuit dat je kat de clicker al kent. Meer hierover lees je in deze blog

Allereerst is het handig als je kat al kan zitten "op commando". Dit is geen must, maar wel handig. Als je kat eenmaal zit, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Houd een snoepje in je gesloten hand (zorg dat je kat weet dat je dit erin hebt zitten). Grote kans dat je kat gaat proberen het snoepje te pakken te krijgen. Gebruikt hij daarvoor meteen een pootje (graaien naar het snoepje/je hand), click en beloon meteen. Doet je kat dit niet, maar gaat hij bv enkel snuffelen? Click en beloon daar dan ook voor! Na een paar keer herhalen kun je stoppen met belonen en kijken of je kat nu meer gaat proberen, omdat de verwachte beloning nu wegblijft.
  2. Als je kat consequent naar je hand met snoepje reikt, kun je ditzelfde herhalen, maar dan zonder snoepje (wel nog gesloten hand). Gaat dit ook weer goed? Ga naar stap 3. Lukt dit niet, doe even een stapje terug.
  3. Probeer het tot slot met je vlakke hand. Gaat dit goed, het je een perfecte basis. Daarna kun je gaan perfectioneren. Denk hierbij aan: langer het pootje tegen je hand houden of het niet gebruiken van nagels.

Bij dat laatste wil ik wat langer stilstaan: als je kat zijn nagels meteen uitslaat bij het graaien naar je hand en jou daarbij echt pijn doet, kun je het ook heel anders aanpakken. Op de instagrampagina van de Kattentrainer staat een leuk filmpje over het aanleren van de high five met een post it. Hierbij kun je eerst leren dat je kat geen nagels moet gebruiken bij het aanraken van de post it. Dat beschermt je handen weer.

Doet je kat dit niet, gaan de 3 bovengenoemde stappen ook prima; net wat jou voorkeur heeft :-). Kies je wel voor de 3 stappen en gebruikt je kat in zijn enthousiasme soms toch zijn nagels kun je consequent niet belonen bij gebruiken nagels en wel belonen bij een high five zonder nagels (als de basis er eenmaal in zit). 

Hieronder volgt nog een video, met de 3 stappen in sneltreinvaart. Uiteraard duurt het daadwerkelijke proces langer en leert elke kat op zijn eigen tempo.

Laat een reactie achter